Als starter een huis kopen?

 

Alle in’s en out’s over het kopen van je eerste huis als starter

Afgestudeerd, aan je eerste baan begonnen en nu op zoek naar een eigen huisje – die dure huurwoning en studerende huisgenoot ben je immers een beetje zat. Maar lukt het wel om een hypotheek te krijgen met een starterssalaris? Eenvoudig is het misschien niet, maar er zijn zat mogelijkheden.

Eigen geld inbrengen - een goed idee

Een zak met geld meenemen als je je eerste huis gaat kopen is steeds belangrijker. Dan is het handig om te weten welk bedrag je maximaal mag lenen zodat, mocht je op een droomhuis stuiten dat boven je budget is, of dat je wilt verbouwen, je precies weet hoeveel je zelf moet aanvullen. Het bedrag dat je maximaal mag lenen voor een huis is afhankelijk van je eigen financiële doelstellingen, wensen en mogelijkheden. Handig om te weten: vanaf 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning die je wil kopen.

Ouders to the rescue

Soms kunnen je ouders helpen bij het kopen van een eigen stulpje. Dat kan door een schenking, een lening of het meetekenen op/van de hypotheek. Let wel, kies je voor de laatste optie dan zijn je ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Lees hier meer over een huis kopen met hulp van je ouders. Want met hulp gaat het kopen van een huis makkelijker. En dat kan een starter goed gebruiken. Ook als je ouders niet kunnen helpen, is een steuntje in de rug lekker. Dat kan in de vorm van een starterslening.

Laat je goed informeren over een starterslening

Om starters op weg te helpen, is de starterslening in het leven geroepen. Daarmee kun je een extra lening krijgen, bovenop de hypotheek. Deze lening wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Of je gebruik kunt maken van deze regeling is afhankelijk van waar je woont en of je van een wooncorporatie koopt. Laat je dus goed informeren.

Meer binnen dit onderwerp