Hypotheek oversluiten: ja/nee?

 

Heeft het zin om je hypotheek over te sluiten of loont wachten?

Stond de hypotheekrente de afgelopen jaren al historisch laag, dit jaar lijkt daar nauwelijks verandering in te komen: de hypotheekrente kruipt héél langzaam weer omhoog. Eén van de populairste vragen aan hypotheekadviseurs is dan ook: heeft het zin om mijn huidige hypotheek over te sluiten?

Aflossen, oversluiten… Kan dat allemaal zomaar, en hoe zit dat dan met die boete? Help! Ben je niet zo gepokt en gemazeld in de hypotheekwereld, dan gaat het je al snel duizelen. Toch is het slim om zo nu en dan naar die hypotheek te kijken. Maar wanneer moet je tot actie overgaan?

Liefst boetevrij

‘Als je je hypotheek wilt oversluiten, kun je het beste wachten tot je rente vaste periode afloopt’, tipt Joop. ‘Dan zijn er namelijk geen boeteclausules.’ Samen met zijn man Theo besloot hij vorig jaar over te stappen op een nieuwe hypotheek. Voor hen lag de keuze voor de hand: ‘De rente is nu zo laag, dat wij dachten: dit is het moment. Gaat die rente opeens stijgen, dan zitten wij goed.’ Geen boete betekent trouwens niet dat overstappen kosteloos is, weet Joop: ‘Je moet bijvoorbeeld wel de notaris en eventueel een taxateur betalen en de advieskosten van je hypotheekadviseur.'

Joop en Theo kozen er dus voor hun hypotheek over te sluiten bij het aflopen van hun rentevaste periode. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen dat eerder te doen. Zeker als de rente nog een aantal jaren vaststaat en je nu al wilt profiteren van de lage rente. Je betaalt dan wel een boete voor het vervroegd aflossen van je oude en de kosten voor het afsluiten van je nieuwe hypotheek. Maar het kán een flinke besparing zijn op je maandelijkse kosten.

Boete ‘wegwerken’

Stel, een andere bank heeft een lucratieve deal en je switcht van hypotheekaanbieder. Op sites van bijvoorbeeld De Hypotheker of Wegwijs kun je berekenen wat de extra kosten zijn. Vaak mag je zo’n 10% boetevrij aflossen. Over de overige 90% betaal je een eenmalig bedrag: het verschil tussen jouw rentetarief en het bedrag waartegen de bank dat bedrag opnieuw kan wegzetten. ‘Meestal kun je die boete wel binnen een paar jaar wegwerken’, gelooft Joop. Je rentelasten gaan immers omlaag en de boeterente die je betaald hebt is fiscaal aftrekbaar.

Nieuwe deal

Is jouw portemonnee toch niet berekend op zo’n boete? Je kunt ook overwegen om bij je eigen aanbieder alleen een nieuwe deal te sluiten over je rentevaste periode en je hypotheekovereenkomst verder intact te laten.

Oversluiten ja of nee? Dat weet je door met oriënteren te beginnen, dan advies in te winnen en wie weet uiteindelijk te innen.

Meer binnen dit onderwerp