In welk huis woon jij het liefst?

 

Kies je voor een bestaand huis, of nieuwbouw?

We hebben allemaal een dak boven ons hoofd nodig. Maar wat voor soort dak, dat verschilt nogal eens. Is het een nieuw of een oud huis? Een etage, flat of villa? Woonwensen lopen van klein tot groot en dat maakt het kiezen van een nieuw huis tot een hele klus. Wij zetten aan paar opties onder elkaar.

Bestaand huis

Voor iedereen die van sfeer en mooie details houdt, in een buurt die geschiedenis uitstraalt, is er eigenlijk maar één keuze: een bestaande woning. Dat er al mensen in hebben gewoond is voor hen juist een pré. Het is immers minder onpersoonlijk dan een huis dat nog aan een nieuw leven moet beginnen. Bijkomend voordeel: je kunt relatief snel verhuizen, in tegenstelling tot een nieuwbouwwoning is er is meer variatie aan bewoners in de wijk, alle voorzieningen zijn er al en de bomen zijn geen kale sprietjes meer, maar bloeien in volle glorie. Ook leuk: bij het kopen van een ouder huis valt nog over de prijs te onderhandelen, bij een nieuw huis staat de prijs zo goed als vast.

Minder leuk is dat je, als je niet de eerste eigenaar wordt van een huis, overdrachtsbelasting (zo'n 2% van de koopsom) moet betalen. Daarnaast heeft een bestaande woning vaak meer onderhoud nodig: elektra, leidingen en andere technische zaken kunnen weleens verouderd zijn. En is die keuken of dat vergeelde behangetje wel iets voor jou? Bedenk vooraf dat er aan een bestaande woning vaak extra kosten kleven. Maar misschien ben je wel een klusser en zie je dat juist als een uitdaging. Goed om te weten: bij een bestaande woning is er meer kans op verborgen gebreken. Ga over tot een grondige inspectie voordat je tot koop overgaat.

Nieuwbouwwoning

De voordelen van een heel nieuw huis zijn redelijk makkelijk op te lepelen. Laten we beginnen met de buurt. Iedereen is nieuw. En dat pionieren schept niet alleen een band, maar biedt ook mooie kansen voor nieuwe initiatieven - buurtbarbecue, speeltuin, steiger voor bootjes. Dan het huis: als koper krijg je het precies zoals je het hebben wil. Projectontwikkelaars geven vaak de mogelijkheid tot vrije keuze van indeling van kamers, badkamers en keuken. Heel fijn, alles nieuw. De komende jaren heb je dus weinig tot geen onderhoud. Maar misschien de mooiste meevaller is dat bij de aankoop de koper geen overdrachtsbelasting hoeft af te dragen.

Hou er wel rekening mee dat zo’n nieuwbouwproject vertragingen kan oplopen of, in het ergste geval, uit- of afgesteld kan worden. Zo kwamen in Amsterdam onlangs een aantal kopers in de problemen doordat de opleveringsdatum van zo’n nieuwbouwproject bij lange na niet werd gehaald. De kosten waren ondertussen wel zodanig de pan uitgerezen dat het nieuwe prijskaartje niet meer opgehoest kon worden. Dit is natuurlijk een exces, je hoeft niet meteen van het allerakeligste scenario uit te gaan. Leuker is om in je achterhoofd te houden dat je er bij wijze van spreken meteen je bed neerzetten.

Flat

In je eentje heb je wellicht voldoende aan minder woonoppervlakte. En soms is als je samen bent een hoeveelheid aan vierkante meters ook niet altijd nodig. Dan kom je al snel uit op een flat of etage. Daar kleven veel voordelen aan: je bent vaak goedkoper uit dan bij de aankoop van een huis en is het energieverbruik lager. Natuurlijk moet je wel meer rekening houden met je buren die dichter op je lip zitten. Lawaaioverlast is één van de grootste ergernissen van flatbewoners. Hou ze dus te vriend. Helemaal omdat je deel uitmaakt van een vereniging van mede-eigenaren en samen alle belangrijke (woon)zaken moet bespreken.

Landgoed

De allergrootste huizenwens blijft voor velen een fraai buiten of landgoed, middenin het groen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor een startende koper. Toch worden er steeds meer huizen in dit hogere segment verkocht. Mooi. Maar eerst even de loterij winnen. Blijven we ondertussen lekker dromen.

Meer binnen dit onderwerp