Omgaan met een inschrijving als koper

 

Bieden op een huis via een inschrijving: alle ins en outs

Wie een huis wil kopen kan te maken krijgen met een inschrijving. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag is dat al langer gebruikelijk, maar het gebeurt ook in kleinere gemeenten. Wat is een inschrijving en hoe ga je daar als koper zo goed mogelijk mee om?

Lastig proces, maar het biedt ook mogelijkheden

Inschrijving is een lastig proces voor een koper, zegt hypotheekadviseur Sander Volger van Hypotheek Visie in Amsterdam-Noord. Bij een inschrijving zijn er vaak 1 of 2 bezichtigingsmomenten waar veel kijkers op afkomen. Daarna krijgen de kijkers een deadline: voor die dag en voor dat tijdstip moeten ze een bod en hun voorwaarden doorgeven. Dat kan via een gesloten envelop die je inlevert bij de verkoopmakelaar of via een e-mail. Je weet niet wat de andere geïnteresseerden bieden onder welke voorwaarden. Wie het hoogste bod doet met de voor de verkoper beste voorwaarden, mag het huis kopen. Over het algemeen wordt er maar 1x geboden. Dus bied je te weinig, dan heb je pech. Aan de andere kant: inschrijving biedt ook mogelijkheden, want iedereen krijgt zo de kans om een bod uit te brengen.

Dat proces maakt het vooral voor starters lastig om een huis te kopen, want het werkt in de hand dat mensen (flink) meer bieden dan wat het huis werkelijk waard is. En om dat te kunnen financieren moeten mensen eigen geld meenemen, bijvoorbeeld uit de overwaarde van hun vorige huis.

Overbieden

De verkoper zet het huis bij een inschrijving vaak voor minder dan de marktwaarde te koop, om een zo groot mogelijke groep kijkers te trekken die tegen elkaar gaat opbieden, legt Volger uit. ‘Door het huis wat goedkoper in de markt te zetten komen er veel kijkers.’ Door hun belangstelling wordt de druk om hoger te bieden voor kijkers die wel meer te bieden hebben opgevoerd: het is blijkbaar een erg gewild huis.

‘We zien vaak dat mensen bij de eerste inschrijving waar ze aan mee doen bijvoorbeeld € 10.000 overbieden, de tweede keer wordt het € 15.000 en zo verder,’ zegt Volger. ‘Het advies dat wij geven is: laat je goed informeren voordat je een bod doet. Wat zijn de verkoopprijzen in de buurt en wat wordt er gemiddeld overboden? Daarnaast zul je voor je zelf moeten bepalen hoeveel je voor het huis wilt en kunt betalen. Ben je blij als je het huis voor dat bedrag krijgt? Dan is dat wat je het beste kunt bieden.’

Meer binnen dit onderwerp