artikel

5 woonvragen om te stellen tijdens de NVM Open Huizen Dag

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Nieuw: makelaars houden op zaterdag 2 oktober open huis

Speel je met de gedachte om je huis te verkopen of wil je weten wat je woning waard is? Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 oktober houden dit keer niet de verkopers, maar de NVM-makelaars open huis. Een goed moment om vrijblijvend jouw woonvragen te bespreken.

Een NVM-makelaar staat je niet alleen bij als je je huis wilt kopen of verkopen. Hij of zij heeft heeft ook veel bouwkundige kennis en een goede kijk op hoe je slimme aanpassingen kunt maken. Zo kan hij je helpen met advies om je nieuwe huis energiezuinig te maken, nog voor je het betrekt. Of adviseren hoe je je huidige huis nóg aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers.

5 vragen waarvoor je terechtkunt bij een makelaar

Een makelaar kan je helpen met heel veel woonvragen. Dit zijn een paar voorbeelden.

1. Wat is mijn huis echt waard?

NVM-makelaar Peter Ludwig ziet het vaak in de praktijk gebeuren: huizenverkopers hebben wel een globaal idee wat hun huis waard is, maar die verwachting wordt in de huidige markt vrijwel altijd overtroffen. Ludwig: ‘Als makelaar stel ik altijd als eerste de vraag: wanneer wil je verkopen? Dat is vrij cruciaal. Ik kan op basis van beschikbare data een goede verkoopstrategie bepalen voor dat moment, hoewel de markt natuurlijk veranderlijk is en het volgende maand weer anders kan zijn.’

funda functionaliteit  Wil je alvast snel een eerste indicatie van je woningwaarde? Doe de funda Waardecheck

2. Kan ik het beste eerst mijn oude huis verkopen of eerst een nieuw huis kopen?

De woningmarkt is op het moment erg krap. Dat is gunstig als je je huis wilt verkopen, maar minder handig als je zoekt naar een nieuwe woning. Is het verstandig om eerst een nieuwe woning te zoeken en dan pas te verkopen? Een makelaar kan je helpen om strategisch slimme keuzes te maken. Zo kreeg Nina van Lith van haar aankoopmakelaar het advies om eerst haar oude huis te verkopen, omdat ze keer op keer werd overboden bij haar zoektocht. Een spannende beslissing, die snel zijn vruchten afwierp. Lees haar verhaal.

3. Hoe vind ik in deze markt een woning die bij mijn woonwensen past?

Als woningzoekende heb je een wensenlijstje en vaak zullen lang niet alle huizen die je bezichtigt direct aan die wensen voldoen. Maar misschien is iets anders wél mogelijk. Een makelaar kijkt graag met je mee naar kansen en mogelijkheden. Zo kan hij of zij je adviseren welke buurten op dit moment volop in ontwikkeling zijn en waar het straks leuk wonen wordt. Ook kan hij je adviseren op het gebied van bouwkundige en energiezuinige zaken. Een extra kamer toevoegen, bijvoorbeeld, is volgens NVM-makelaar Peter Ludwig niet alleen een fijne, maar ook een slimme investering. Het levert vrijwel altijd een waardevermeerdering op. ‘Een makelaar heeft inzicht of er überhaupt gebouwd mag worden en of de constructie van het huis zich daarvoor leent. Wil je overgaan tot actie? Makelaars hebben een groot netwerk en brengen je graag met de juiste lokale aannemers in contact.’ Op het gebied van energiezuinige oplossingen kan een makelaar je adviseren over het isoleren van je huis, of over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen. Ludwig: ‘Het duurt een aantal jaar voordat je een energiebesparende investering eruit hebt. Daarom adviseer ik mijn klanten graag welke aanpassing voor hen op dat moment de meeste meerwaarde heeft en past bij hun toekomstplannen.’

4. Hoe kan ik mijn huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers?

Een makelaar denkt graag met je mee hoe je je huis nóg aantrekkelijker maakt voor verkoop. Volgens Ludwig draait het om een goede eerste indruk. ‘Iedere woning heeft specifieke aandacht nodig om ’m nét iets aantrekkelijker te maken voor kopers. Waar het ene huis een lik verf nodig heeft, hoeft er bij een ander huis slechts gesnoeid te worden. Je mag best zien dat er in een huis geleefd wordt, maar dan moet het er wel strak uitzien. Vergeet niet: mensen kopen een huis voor de ruimte, niet voor het interieur.’

5. Welke ontbindende voorwaarden kan ik als verkoper stellen?

Niet alleen als koper kun je ontbindende voorwaarden stellen. Dit komt goed uit wanneer je eerst je huis verkoopt en pas later een nieuw huis koopt. Je kunt als verkoper bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde opnemen dat het koopcontract wordt ontbonden als je niet binnen een bepaalde termijn een nieuw huis hebt gevonden. Zo weet je als verkopende partij zeker dat je niet zonder huis komt te zitten. Een makelaar kan je helpen met het opstellen van deze en andere ontbindende voorwaarden.

Maak een afspraak

Wil jij eens met een makelaar praten over jouw mogelijkheden? Maak vrijblijvend een afspraak met een NVM-makelaar op de vernieuwde NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 oktober. Dat kan vanaf 13 september.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.