Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerDe verhuizing en het wonen in je volgende huis
Een verhuizing regelen is een hele klus. En wat komt er ook alweer bij kijken tijdens het eerste jaar in je nieuwe huis? Wij zorgen ervoor dat je niets vergeet.
Wat moet je regelen bij de verhuizing naar je volgende woning? Stel jezelf deze vragen
Hoe zorg je voor een soepele verhuizing? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Voor de eindinspectie is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je die tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.
- Is alles aanwezig wat volgens de lijst van zaken zou achterblijven in de woning?
- Zijn de inbouwkasten, vliering, schuur, berging en/of trapkast leeg?
- Heb je je adreswijziging doorgegeven aan alle bedrijven en instanties waar het adres van je huis bekend is?
- Heb je de meterstanden genoteerd?
- Heb je alle reservesleutels verzameld?
Na het oversluiten of afsluiten van een nieuwe hypotheek begint het pas echt: de verhuizing voorbereiden. Met de verkopers en notaris heb je de datum van de sleuteloverdracht afgesproken. Vanaf die dag kun je daadwerkelijk in je nieuwe woning. Ga je direct over, met inboedel en al? Of geef je jezelf wat tijd om te klussen en de woning meer naar je wens te maken? Maak hoe dan ook een checklist van zaken die je moet regelen: adreswijziging doorgeven aan bekenden en belangrijke instanties, abonnementen aanpassen, verzekeringen oversluiten en inpakken. Voor de daadwerkelijke oversteek kun je een verhuisbedrijf inschakelen.
Voor de nieuwe woning sluit je in ieder geval een opstalverzekering af. Ook de inboedelverzekering en de glasverzekering zijn noodzakelijk. Je kunt de verzekeringen uit de verkochte woning meenemen, maar de verzekeraar stelt wel een nieuwe premie en eventueel ook andere voorwaarden vast.
Sinds 2008 heeft iedere woning in Nederland een energielabel. Bij de verkoop van je woning ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 435 euro. Een hoog energielabel kan een positief effect hebben op de verkoopprijs. Heeft je nieuwe koophuis een laag energielabel? Daar kun je wat aan doen met energiebesparende maatregelen. Denk aan dakisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Deze zaken kun je financieren met je hypotheek. Wist je dat je tot maar liefst 106% van de woningwaarde kunt financieren als je het extra bedrag gebruikt voor energiebesparende maatregelen? Kun je van je nieuwe woning toch nog een energiezuinig thuis maken.
Van de betaalde hypotheekrente krijg je een deel terug. Over de WOZ-waarde van je huis betaal je juist belasting. En in het jaar van aankoop van de woning kun je een deel van de financieringskosten indienen bij de Belastingdienst. Daar krijg je een deel van terug. Een eigen woning heeft dus op verschillende manieren invloed op de belastingaangifte.
Het goed onderhouden van je koophuis kan een aardige kostenpost zijn. Maar het voorkomen van achterstallig onderhoud gaat je op termijn juist geld opleveren. Wel zo fijn om hier tijdig rekening mee te houden en geld opzij te zetten zodat je snel kunt handelen wanneer je huis toe is aan nieuw schilderwerk of een nieuwe cv-ketel. En er zijn meer kostenposten waar je rekening mee kunt houden. Denk aan onderhoud aan de dakgoten, de ramen, het platte/rieten dak, de mechanische ventilatie en de schoorsteen.
Begin met het uitzoeken van de financieringsmogelijkheden. Heb je genoeg spaargeld, of moet je er een extra lening voor afsluiten? Ga ook bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Vraag offertes op bij verschillende aannemers en kies er een waarbij ook de communicatie vlot verloopt. Je gaat tenslotte de komende periode veel contact hebben met elkaar. Besluit of je alles wilt uitbesteden of dat je een deel zelf kunt/wil doen.
Verhuizing naar een nieuw huis: verdiep je in dit onderwerp
26 artikelen
Wat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Moet je potentiële kopers informeren over je lastige buren? Bekijk wat makelaars hierover adviseren.
Lisa en Faas vonden een buitenkans in een vervallen woonboerderij
Lisa en Faas verlieten de stad om van een vervallen woonboerderij nabij Nijmegen hun droomhuis te maken.
Video: welke verzekeringen heb je nodig voor een koopwoning?
Welke woonverzekeringen heb je nodig voor een koophuis? We leggen het uit in deze video.
Video: checklist voor je verhuizing
Wat moet je allemaal regelen voor je naar je nieuwe woning verhuist? Bekijk deze checklist.
Video: wat is een bouwdepot?
Welke kosten voor je verbouwing mag je wel en niet betalen uit een bouwdepot? We leggen het uit in deze video.