artikel

Hoe verkoop je een huis met restschuld?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

3 dingen die je kunt doen bij de verkoop van een huis met restschuld

Je wilt verhuizen, maar de woning staat onder water. Niet makkelijk, maar ook geen reden voor grote paniek: het is niet onmogelijk. Maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken. Deze dingen kun je doen om er financieel toch nog aardig uit te komen.

Tussen 2008 en 2013 daalde de gemiddelde huizenprijs met 23%, waardoor ruim een miljoen woningen 'onder water' kwamen te staan. Dit zijn woningen waarop een hogere hypotheek rust dan het bedrag van de waarde. Op het moment is het aantal woningen dat 'onder water' staat gedaald tot 730.000. Dat komt door de hogere huizenprijzen, maar ook door nieuwe hypotheekregels, waardoor woningen geheel moeten worden afgelost.

Als je in zo’n huis wilt blijven wonen en je kunt het betalen, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als je om wat voor reden het huis moet verkopen, dan zijn dit de scenario’s.

Verhuizen, met een restschuld

Doe je het huis in de verkoop, dan moet de bank daar toestemming voor geven. Dat lijkt een formaliteit, maar een hogere hypotheek hebben dan de waarde, kan een reden zijn om verkoop te weigeren. Er blijft namelijk nog een restschuld staan en dat is voor banken best een hoog risico. Banken geven meestal alleen toestemming als er een dringende reden is voor verhuizing, zoals een echtscheiding, gezinsuitbreiding of werk elders.

Restschuld

Is het huis verkocht, dan blijft er een restschuld over die opnieuw moet worden gefinancierd. De meeste banken financieren die restschuld voor 15 jaar. Dat betekent dat die binnen 15 jaar moet zijn afbetaald. Wie een nieuwe woning koopt, kan in veel gevallen wel de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek.

Toch maar even wachten en verhuren

Lukt het niet het huis dat onder water staat te verkopen, maar wil of moet je toch ergens anders heen? Dan is het wellicht mogelijk de woning tijdelijk te verhuren in de hoop op betere tijden. Het huis kan dan toch genoeg geld opbrengen om de maandlasten te betalen en wat af te lossen en jij kunt verder met je leven. Voor het verhuren van een woning die te koop staat, is een vergunning nodig van de gemeente in het kader van de Leegstandswet. Ook de bank moet toestemming geven.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.