Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerZo helpt de makelaar je bij het kopen of verkopen van je huis
Of je nu een huis koopt of verkoopt: de makelaar helpt je om alles uit jouw situatie te halen. Voor een soepel proces met een gunstige afloop.
Het kopen of verkopen van een huis vraagt veel van je. Fijn als je een betrouwbare makelaar hebt die je hierbij helpt. Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.
Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar alle werkzaamheden rond de verkoop van je huis uit handen: van het promoten van je woning, tot en met de sleuteloverdracht.
Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:
- De courtage van een makelaar (doorgaans tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs)
- Opstartkosten (doorgaans tussen de € 350 en € 750)
- Eventuele extra kosten
- Intrekkingskosten
De makelaarscourtage is de beloning die een makelaar voor de aan- of verkoop van jouw huis ontvangt. Dit kan een percentage zijn van de uiteindelijke koopsom, of een vast tarief. De courtage wordt via de notaris verrekend op de dag van de sleuteloverdracht.
Het is voor een makelaarskantoor geen verplichting om bij een beroeps- of branchevereniging aangesloten te zijn. Het is voor jou als koper of verkoper wel een extra zekerheid. Zo weet je zeker dat ze over alle benodigde expertise en deskundigheid beschikken: iedereen mag zich makelaar noemen, maar bij een beroeps- en branchevereniging kom je niet zomaar binnen.
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis en staat je bij in het hele proces. Dat heeft veel voordelen. Een aankoopmakelaar
- kijkt objectief naar je woonwensen en budget
- helpt je met een gerichte zoekopdracht sneller een huis te vinden
- is eerder op de hoogte van nieuw aanbod
- helpt je om slim te bieden
- helpt je aan je onderzoeksplicht te voldoen
- behartigt jouw belangen
- wekt vertrouwen bij de verkoper
- neemt je werk uit handen
- weet wat je rechten en plichten zijn
Een verkoopmakelaar biedt jou zeker toegevoegde waarde als jij je huis wilt verkopen, waaronder zekerheid, tijd én een goede prijs. Bekijk meer voordelen van het inschakelen van een verkoopmakelaar.
Als je een huis gaat kopen zonder aankoopmakelaar, zorg dan wel dat je goed bent voorbereid. En dat je weet welke informatie je nodig hebt om te beoordelen of een vraagprijs reëel is, of om aan je onderzoeksplicht te voldoen. We leggen je uit waarop je moet letten.
Vind een betrouwbare makelaar
Schakel een makelaar in voor de koop of verkoop van je huis.
Wie is de beste makelaar voor jou? Verdiep je verder in dit onderwerp
17 artikelen
Verbouwen of verhuizen?
Ga je verhuizen, of toch maar verbouwen? Deze punten helpen je bij het maken van een goede afweging.
6 slimme vragen bij je kennismaking met een verkoopmakelaar
Door deze 6 vragen aan een verkoopmakelaar te stellen kom je erachter of jullie een goede match zijn.
5 woonvragen om te stellen tijdens de NVM Open Huizen Dag
Vragen over (ver)kopen of verbouwen? Stel ze aan een makelaar tijdens de NVM Open Huizendag.
Twijfels of je makelaar in jouw belang handelt? Dit kun je doen
Wat kun je doen als je een klacht hebt over het handelen van je makelaar? Volg deze stappen.
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.