Over welke stap in het verkoopproces wil je meer informatie?

Verdiep je meteen in een van deze onderwerpen

Stel jezelf als verkoper in ieder geval deze vragen

Je wil je huis verkopen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie plaatst je huis op funda? Heb je een verkoopmakelaar nodig, of kan je ook zelf verkopen? Dat ontdek je hier.

Bij het verkopen van je woning, doorloop je verschillende stappen:

  1. Verkoopmakelaar vinden
  2. Verkoopstrategie bepalen met de makelaar
  3. Verkoop voorbereiden: van documenten verzamelen tot klussen
  4. Bezichtigingen en onderhandelen zodra er een bod is
  5. Hypotheek en overwaarde: de hoogte van een bod bepaalt de vervolgstappen
  6. Koop sluiten en je huis opleveren

Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.

Meer vragen

Bereid je voor op de verkoop met deze verhalen en tips

Je gaat een bijzondere periode tegemoet; je huis verkopen is niet niks. Hoe pak je dit aan, waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je huis zo goed mogelijk in de verkoop gaat? Verdiep je in je mogelijkheden met deze verhalen en tips.

Meest gestelde vragen van verkopers

Je wilt je huis verkopen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie plaatst je huis op funda? Heb je een verkoopmakelaar nodig, of kan je ook zelf verkopen? Dat ontdek je hier.

Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.

Om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en zoekers op funda, moet je het misschien nog wat opknappen. Denk aan het overschilderen van muren in een neutrale kleur, of een muurtje plaatsen zodat je huis een extra kamer telt. Kijk ook kritisch naar de onderhoudsstaat van het dak, de goot, het buitenschilderwerk en de cv-ketel. Je verkoopmakelaar kan adviseren welke investeringen de moeite waard zijn om je huis beter te verkopen.

Een verkoopmakelaar stelt een verkoopprijs voor op basis van:

  • De waarde van je huis: de makelaar stelt deze vast op basis van marktonderzoek en de staat van je woning.
  • Je persoonlijke situatie en wensen: wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk verkopen, of voor een zo hoog mogelijke prijs?

De vraagprijs beïnvloedt onder meer de grootte van de groep kopers die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis.

Meer vragen