Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Stappenplan: ik verkoop mijn huis
Deze stappen staan je te wachten als verkoper
1 Verkoopmakelaar zoeken
Wat doet een verkoopmakelaar, wat zijn de kosten en hoe vind je een verkoopmakelaar die bij je past?
Meer weten2 Verkoopstrategie bepalen
Hoe bepaal je de vraagprijs van je woning, hoe komt je huis op funda en hoe valt je huis extra op tussen het aanbod?
Meer weten3 Verkoop voorbereiden
Hoe maak je je woning verkoopklaar, welke documenten heb je nodig en welke informatie is belangrijk om te delen?
Meer weten4 Bezichtigingen en onderhandelen
Hoe maak je je huis klaar voor bezichtigingen, hoe ga je te werk tijdens de onderhandelingen en wat gebeurt er nadat je een bod hebt geaccepteerd?
Meer weten5 Hypotheek en overwaarde
Wat doe je met je hypotheek nadat je huis is verkocht? En wat zijn de mogelijkheden als je overwaarde of een restschuld hebt?
Meer weten6 Koop sluiten en huis opleveren
Wat staat er in de koopakte, hoe draag je jouw huis goed over aan de kopers en wat doe je met je verzekeringen? Wat houdt de inspectie precies in?
Meer wetenStel jezelf als verkoper in ieder geval deze vragen
Je wil je huis verkopen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie plaatst je huis op funda? Heb je een verkoopmakelaar nodig, of kan je ook zelf verkopen? Dat ontdek je hier.
Bij het verkopen van je woning, doorloop je verschillende stappen:
- Verkoopmakelaar vinden
- Verkoopstrategie bepalen met de makelaar
- Verkoop voorbereiden: van documenten verzamelen tot klussen
- Bezichtigingen en onderhandelen zodra er een bod is
- Hypotheek en overwaarde: de hoogte van een bod bepaalt de vervolgstappen
- Koop sluiten en je huis opleveren
Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
Bereid je voor op de verkoop met deze verhalen en tips
Je gaat een bijzondere periode tegemoet; je huis verkopen is niet niks. Hoe pak je dit aan, waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je huis zo goed mogelijk in de verkoop gaat? Verdiep je in je mogelijkheden met deze verhalen en tips.
6 goede redenen om je huis te verkopen
Je huis verkopen biedt kansen en mogelijkheden. Ontdek welke redenen voor jou interessant zijn om je huis te verkopen.
Video: wat is een onderzoeksplicht?
Wist je dat je als koper zelf moet onderzoeken of een woning gebreken of verplichtingen heeft? We leggen het uit in deze video.
‘Weten wat je kunt verwachten, geeft rust’
Als je een woning verkoopt, komt er veel op je af. Makelaar Nancy vertelt verkopers precies wat ze kunnen verwachten.
Verdiep je verder, onderbouw je keuzes
Wat bepaalt de waarde van mijn huis?
Lees meerChecklist om je huis netjes achter te laten
Lees meer
Meest gestelde vragen van verkopers
Je wilt je huis verkopen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie plaatst je huis op funda? Heb je een verkoopmakelaar nodig, of kan je ook zelf verkopen? Dat ontdek je hier.
Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.
Om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en zoekers op funda, moet je het misschien nog wat opknappen. Denk aan het overschilderen van muren in een neutrale kleur, of een muurtje plaatsen zodat je huis een extra kamer telt. Kijk ook kritisch naar de onderhoudsstaat van het dak, de goot, het buitenschilderwerk en de cv-ketel. Je verkoopmakelaar kan adviseren welke investeringen de moeite waard zijn om je huis beter te verkopen.
Een verkoopmakelaar stelt een verkoopprijs voor op basis van:
- De waarde van je huis: de makelaar stelt deze vast op basis van marktonderzoek en de staat van je woning.
- Je persoonlijke situatie en wensen: wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk verkopen, of voor een zo hoog mogelijke prijs?
De vraagprijs beïnvloedt onder meer de grootte van de groep kopers die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis.