Denken aan de toekomst

 

Werp een blik in die glazen bol: waar sta je over 5 jaar?

Een huis koop je niet voor een jaartje of 2. Hoe zit je er over 5 of 10 jaar (financieel) bij? Wil je kinderen? Word je zelfstandig ondernemer? Een kijkje in een glazen bol levert geen kant-en-klare oplossingen aan, maar zet je wél aan het denken.

Je hebt voldoende spaargeld, een goede baan en prima vooruitzichten. Kortom, het leven lacht je toe. Voldoende redenen om te investeren in een nieuwe toekomst en een huis te kopen. De historisch lage rentestand is daarbij misschien nog een extra lokkertje. Lager kan die bijna niet meer zakken - al is natuurlijk niks onmogelijk. We snappen dat in de toekomst kijken ook enigszins koffiedik kijken is, maar denk in ieder geval deze 3 grote levenspijlers voordat je opzoek gaat naar je droomhuis.

Een woning op de groei kopen

De grootte van je gezin bepaalt wellicht voor een groot deel hoe je droomhuis eruit komt te zien en waar deze staat. Fredrik en Valerie blikten vooruit en kochten hun woning ‘op de groei’. Ze zijn al ouders van een wolk van een zoon en hopen op minstens nog 2 kinderen om hun prille gezin compleet te maken. Van tevoren hebben ze er hun checklijst op aangepast: een huis in een kindvriendelijke buurt, veel groen, winkels, de school binnen handbereik. Kortom, alles voor elkaar. Hun nieuwe huis heeft een zee aan ruimte, voor elke verwachte spruit een eigen kamer, een flinke tuin op het zuiden en in de buurt van maar liefst drie scholen. De verhuizing kon beginnen.

De spaarpot voor doemscenario’s

Aan doemscenario’s denken is nooit leuk, maar laat ze toch, al is het maar heel even, de revue passeren. Ook dat deden Fredrik en Valerie. Hun toekomst zag er rooskleurig uit, maar onverwachte gebeurtenissen kunnen roet in het eten gooien. Wat als Fredrik zijn werk verliest? Reorganisaties zijn immers aan de orde van de dag. Hoe moet dat dan met de hypotheek en het huis dat hij en Valerie zo zorgvuldig hebben uitgekozen? Daarom hebben ze voordat ze gingen verhuizen voldoende spaargeld opzij gezet om zo’n eventuele tegenslag te kunnen overbruggen. Geen spaarpotje? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een werkloosheidsverzekering, in combinatie met je hypotheek. Op die manier hou je, weliswaar voor een beperkte periode, je inkomen op peil door je WW-uitkering aan te vullen. En kun je op een redelijk rustig tempo een nieuwe baan zoeken of je omscholen.

Zo’n combinatie is overigens vaak alleen mogelijk als je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. De premies zijn niet laag, maar in elk geval heb je je voorzorgsmaatregelen getroffen. Daarop voortbordurend: heb je weleens nagedacht of je altijd voor een baas wil werken. Is freelancen niet leuker? Of zit je op een plek waar flexwerken enorm wordt gepromoot? In beide gevallen is het raadzaam om in je nieuwe stulpje ook een kamer of plek te reserveren als werkkamer of -ruimte. Heb je een werkruimte met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen dan levert dat ook nog een belastingvoordeel op.

Je wilt er liever niet aan denken maar…

Dat de toekomst verrassingen met zich mee kan brengen, daar zijn we ons van bewust. Aan sommige wil je misschien nog niet denken als de champagnekurken knallen bij je housewarming party. Maar toch. Stel dat je ineens alleen komt te staan door een scheiding of het overlijden van je partner? Hoe gaat het dan met je maandlasten, je hypotheekschuld en alle andere besognes? Handig om dat vooraf geregeld te hebben.

Meer binnen dit onderwerp