Je eerste eigen huis

 

Nieuw op de woningmarkt? Dit zijn de eerste stappen die je moet zetten.

Nieuw in de wereld van huizen zoeken en - hopelijk - kopen? Ben je een starter op de woningmarkt? Handig om te weten hoe het plaatje er dan voor je uitziet.

Stel je wilt voor het eerst een eigen huis kopen, dan ben je nieuw op de huizenmarkt en daarmee een starter. Wat kun je verwachten? Wat zijn de mogelijkheden?

Neem een financieel adviseur in de arm

Je eerste eigen huis, een mijlpaal. Het Grote Mensenleven is nu wel echt begonnen. Als je nieuw bent op de woningmarkt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste stap is volgens Matthijs van Dongen, Manager Klantgebieden Delft bij SNS, om eens rond de tafel te gaan zitten met een financieel adviseur. Het meest belangrijke is namelijk het in kaart brengen van je wensen. Matthijs: ‘Een financieel adviseur helpt je niet alleen om je wensen te kaderen en de stappen die je moet nemen te laten zien, maar ook met het bepalen van het maximale bedrag wat je wilt besteden. Daar wordt nogal eens aan voorbij gegaan, maar is eigenlijk het allerbelangrijkste. Dat bepaalt immers alles.’

Starters kunnen meer dan ze denken

Bij starters leeft vaak het idee dat een huis kopen onmogelijk is. Zo moeten huizenkopers steeds meer eigen geld inbrengen en zijn de hypotheeknormen verscherpt waardoor kopers minder mogen lenen. Dat wil overigens niet zeggen dat het als nieuwkomer op de huizenmarkt onmogelijk is om een huis te kopen. ‘Matthijs: ‘Het is eerder een bepaalde onwetendheid. Wat ik in de praktijk geregeld tegenkom is dat mensen voor hetzelfde geld als het huurbedrag ook een hypotheek kunnen krijgen. De maandlasten zijn een gedeeltelijke aflossing op je hypotheek en dus ben je meteen gedeeltelijk vermogen aan het opbouwen. Ook hierin kan een financieel adviseur helpen. Veel mensen denken dat aan zo’n gesprek een prijskaartje hangt of dat je aan een hypotheek vast komt te zitten. Beide is niet waar. Het eerste oriëntatiegesprek is vaak kosteloos en vooral vrijblijvend.’

Verborgen voordelen

Er zijn een aantal voordelen voor starters. Zo kun je als starter in sommige gemeenten een starterslening krijgen. Daarnaast wordt volgend jaar ook de vrijstelling van schenkbelasting weer structureel uitgebreid. Dan kan iedereen, denk aan je ouders, lieve oma, suikeroom of favoriete nicht, eenmalig € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Bijkomende voorwaarde is wel dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Doe er je voordeel mee.

Leuk om te lezen: Ontdek de mogelijkheden om je droomhuis te kunnen betalen en Eigen geld inbrengen.

Meer binnen dit onderwerp