Nieuwbouw kopen? Checklist papierwerk!

 

Overleef de stapel papierwerk

Je hebt je nieuwbouwhuis van je dromen gevonden. Gefeliciteerd! Dat betekent ook dat er erg veel papierwerk bij komt kijken. Zorg dat je alles goed checkt zodat je straks zonder zorgen in je nieuwe woning kunt zitten. Om het je makkelijk te maken zetten we hieronder alle documenten waar je mee te maken krijgt voor je op een rij. Succes!

Koop/aannemingsovereenkomst

Of de bouw nu al in volle gang is of nog niet van start is gegaan, in beide gevallen moet je een koop/aannemingsovereenkomst ondertekenen. In deze overeenkomst staat dat je een stuk grond koopt en opdracht geeft om op die grond een woning te laten bouwen. Je wordt in dit document geïnformeerd over alle kosten en betalingstermijnen, maar ook over de ontbindende voorwaarden, de verwachte bouwtijd en over hoe wordt omgegaan met eventuele conflicten. Ben je akkoord met alle afspraken? Dan is het nu tijd om je handtekening te zetten! Goed om te weten: na het tekenen heb je een week bedenktijd en kun je nog kosteloos onder het contract uitkomen.

Koopcontract

Is je nieuwbouwhuis al opgeleverd? Dan is een aannemingsovereenkomst overbodig en sluit je een koopovereenkomst of koopcontract. Het grootste verschil met een koop/aannemingsovereenkomst is dat je in de koopovereenkomst geen betalingsregeling terugvindt. Het huis is al gebouwd, dus betaal je het totale bedrag in één keer.

Algemene voorwaarden

Tussen de stapel papieren vind je ook de algemene voorwaarden van de aannemer. Hierin heeft hij alle algemene afspraken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, oplevering en garanties vastgelegd. Voorkom onaangename financiële verrassingen en kijk goed welke algemene voorwaarden op jouw contract van toepassing zijn.

Afbouwgarantie en waarborgregeling

Wat gebeurt er als je aannemer failliet gaat of flinke steken laat vallen tijdens de bouw? Dankzij een afbouwgarantie hoeft dat gelukkig niet het einde van je droom te betekenen. Een afbouwgarantie is mogelijk bij Bouwgarant, Woningborg en Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Gaat de aannemer failliet? De afbouwgarantie zorgt ervoor dat je huis toch wordt afgebouwd. Een fijn papiertje dus, tussen die enorme stapel.

Technische omschrijving & tekeningen

Het is niet niks om een woning te kopen die je niet vooraf kunt bezichtigen. Gelukkig kun je je door de technische omschrijving en tekeningen wel een voorstelling maken van het eindresultaat. In de technische omschrijving lees je bijvoorbeeld welke afmetingen de vertrekken hebben, welke materialen er bij de bouw worden gebruikt en welke kleur verf er op de muren komt. Zo kun je toch vast gaan fantaseren over jouw droominrichting!

Meerwerk, minderwerk en stelposten

Het fijne aan een nieuwbouwhuis: je kunt alles naar wens laten aanpassen. Wil je een dakkapel, een chique tegel in de badkamer, een uitstort-gootsteen in de berging of een paar extra stopcontacten? Dan kun je dit bij de aannemer aangeven en spreken we over meerwerk. Dit zijn klussen die jij de aannemer vraagt extra te doen en die niet op de tekening voorkomen. Wanneer de aannemer minder doet dan in de overeenkomst staat, spreken we over minderwerk. Dat zijn klussen die je misschien later zelf doet of laat doen.
Een stelpost is een geschatte kostenpost voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Er wordt gesproken over een schatting omdat de definitieve materiaalkeuze vaak nog niet bekend is. Let op: houd je budget goed in de gaten en probeer alles zo specifiek mogelijk op papier te krijgen. Dat is belangrijk om op tijd te weten, vaak kun je die extra werkzaamheden nog meenemen in je hypotheekaanvraag.

Meer binnen dit onderwerp