Regels aan de onderhandeltafel

 

Onderhandelen is een spel. Let the games begin!

Onderhandelen is een spel, en daar horen regels bij. Die regels kent de makelaar natuurlijk het beste, maar het kan geen kwaad dat ook jij als consument een en ander weet. We delen dan ook graag deze 7 ongeschreven ‘onderhandelwetten’ met je. Let the games begin!

1
Regel 1: Begin voorbereid
Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar nog te vaak blijkt dat mensen zich helemaal niet, te weinig, of maar half voorbereiden als ze gaan onderhandelen. En dan loop je dus meteen al achter de feiten aan. 

2
Regel 2: Bepaal je maximum
Bepaal vooraf tot hoe ver je wilt gaan. Dat wordt in onderhandelingstermen ook wel je weerstandspunt genoemd. Laat je niet verleiden om daar overheen te gaan.   

3
Regel 3: Keep it cool
De Engelsen zeggen het zo mooi: ‘soft to the person, hard on the matter’. Blijf altijd aardig, maar wees niet te aardig. Geef nooit zomaar toe.

4
Regel 4: Let op je presentatie
Een zin als: ‘Ik zat te denken aan dit bod’, geeft veel ruimte voor de tegenpartij. Wees stellig, leg elk bod neer alsof het je eindbod is.

5
Regel 5: Voorkom een patstelling
Als beide partijen blijven hangen in hun bod kom je niet verder. Bedenk vooraf bij welke punten je water bij de wijn wilt doen.

6
Regel 6: Twee winnaars
Onderhandelen is een proces waarbij er uiteindelijk twee winnaars zijn. Houd dat in je achterhoofd. Jij wil een goede prijs voor het huis betalen, de verkoper wil een goede prijs voor zijn huis ontvangen.

7
Regel 7: Beter geen deal dan een slechte deal
Als je merkt dat de onderhandelingen een kant opgaan waar je je niet lekker bij voelt, stap er dan uit. De koop moet immers beklonken worden met een bod waar je een goed gevoel aan overhoudt. Lukt het niet, troost je dan met de gedachte dat nu eenmaal niet alle onderhandelingen succesvol worden afgesloten. En dat er wellicht een ander huis voor je in het verschiet ligt.

Meer binnen dit onderwerp