Samenwonen bespaart geld

 

Met jouw feedback help je mee funda te verbeteren, meehelpen kost een minuutje. Geef je feedback.

 

De financiële voordelen van samenwonen op een rijtje

Samenwonen is niet alleen spannend en leuk, maar ook nog eens financieel voordelig. De besparingen op een rijtje.

Een deel van de besparingen spreken voor zich, maar toch een paar voorbeelden op een rijtje: de stookkosten deel je, samen wassen is minder wassen, elektra voor lamp en koelkast betaal je toch, en Netflix kijken is in je eentje net zo duur als met zijn tweeën.

Belastingen

Maar er is meer. Zo betaalt iedereen afvalstoffenheffing, maar die is voor één persoon veel duurder dan wanneer je samenwoont. Gemeenten maken wel onderscheid tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens, maar nog steeds ben je goedkoper uit met zijn tweetjes dan alleen.

Boodschappen

Ook in de dagelijkse boodschappen is het verschil te merken. Zo ging Sharon (29) drie jaar geleden samenwonen met haar vriend Joost. Daarvoor woonde ze alleen in een studio. ‘Toen ik ging samenwonen, viel me vooral op dat de kosten aan huishoudelijke artikelen en eten omlaag gingen. De boodschappen dus. Want schoonmaken moet je toch, en die spullen zijn zo duur. En ik gooi minder eten weg sinds ik samenwoon, maar dat kan ook met de eetlust van mijn vriend te maken hebben.’

Voor huishoudelijke uitgaven als boodschappen, de huur, hypotheek of een internetabonnement is het afsluiten van een gezamenlijke rekening noodzakelijk, zegt het Nibud. Bepaal vervolgens wie wat betaalt; het Nibud heeft daar handige rekenvoorbeelden voor ontwikkeld - en laat huishoudelijke kosten als elektra van die rekening afschrijven.

Woonlasten

In veel gevallen dragen beide partners een steentje bij aan de grootste kostenpost: de woonlasten. Dat is voordelig, of je nu een koop- of huurhuis hebt. Zoek wel goed uit welke vorm het beste bij jouw situatie past, adviseert het Nibud. Zo is er een groot verschil tussen huren en kopen, en of je bij iemand intrekt of dat jullie samen een woning vinden.

Samenlevingscontract

Na twee jaar samen huren, besloten Sharon en Joost vorig jaar om samen een woning te kopen. Nadat zij hun droomhuis vonden, sloten ze een samenlevingscontract af. In een samenlevingscontract maak je afspraken over wie wat betaalt en hoeveel geld je allebei hebt ingebracht. Spaargeld of een erfenis bijvoorbeeld, want daar wil je je later geen zorgen over hoeven maken.

Levensverzekering

Ook sloot het koppel bij de koop van hun woning een levensverzekering af, om aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie te voldoen. Daarmee voorkom je dat als één van de twee overlijdt, de andere met een hoge hypotheekschuld achterblijft. Die levensverzekering kost geld, maar daar staat tegenover dat je met een koophuis gebruik kunt maken van de hypotheekrente aftrek.

Meer binnen dit onderwerp