Voordelen nieuwbouw als starter

 

De starter en de nieuwbouwwoning: een goed huwelijk?

Je bent nieuw op de woningmarkt. Hebt ambitieuze plannen. Zo’n  nieuwbouwproject als eerste koophuis, dát lijkt je wel wat. Welke voordelen heeft de starter die een nieuwbouwwoning koopt?

Mijmeren over een warme, houten vloer of juist industrieel beton? Een moderne keuken of nee, toch liever landelijk? Dat is misschien wel het grootste voordeel van een nieuwbouwhuis: je kunt de inrichting he-le-maal naar eigen wens invullen. Een feestje an sich.

Ook van achterstallig onderhoud heb je geen last. Heel fijn! Maar ja, je hebt waarschijnlijk geen onbeperkt budget tot je beschikking. En dan zijn speciale startersvoordelen zeer welkom.

Zelf bouwen

In sommige steden en dorpen kun je samen met de gemeente, een woningbouwcorporatie én andere starters zelf je huis te laten bouwen. Deze optie kan financieel aantrekkelijk(er) zijn. Informeer bij je gemeente wat de mogelijkheden en voorwaarden er zijn.

Starterslening

Misschien kost jouw gedroomde eerste nieuwbouwwoning net iets meer dan je te besteden hebt. De starterslening kan een oplossing zijn: een aanvullende lening die je afsluit náást je normale hypotheek. Je krijgt dan te maken met twee geldverstrekkers: de bank voor je hypotheek en de gemeente voor je starterslening. Maar let op: niet alle gemeenten bieden zo’n lening. Kijk op SVN of jouw gemeente is aangesloten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Goed om te weten: je krijgt het uiteraard niet cadeau. Houd rekening met afsluitkosten à € 750,- (dit wordt afgehouden van de uitbetaling van je lening) en de maandelijkse aflossing plus rente. Wel gunstig aan de starterslening is dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaalt. Daarna mag je de rente van de belasting aftrekken. Een voorwaarde is dat je de starterslening afsluit in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Financieel aantrekkelijk

De hypotheekrente is laag en de overdrachtsbelasting is blijvend verlaagd van 6 procent naar 2 procent; als starter is dit eigenlijk een ideaal moment om je te oriënteren op een koopwoning. Natuurlijk, je krijgt bij nieuwbouw te maken met verschillende kostenposten, zoals renteverlies dat je tijdens de bouwperiode opbouwt. Daar staat tegenover dat je bij een nieuwbouwhuis geen overdrachtsbelasting en taxatiekosten betaalt.

Nog een plus: jouw energierekening ligt door de strenge milieuwetgeving een stuk lager dan bij een bestaande woning. Er wordt nu eenmaal energiezuinig gebouwd. Bijkomend voordeel hiervan is dat je voor het kopen van een nieuwbouwhuis extra hypotheek kunt krijgen bij steeds meer banken. Voorwaarde is, naast voldoende inkomen, dat je huis voldoende energiezuinig is. Scheelt al snel duizenden euro’s. En die kun je dan weer mooi besteden aan een eikenhouten vloer in je nieuwe woonkamer… of tóch die betonvloer?

Meer binnen dit onderwerp