Besparen? Duurzaam wonen met Cynthia

 

Een vaatwasser is helemaal zo slecht nog niet

Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk óók voor je portemonnee. Tel uit je winst: geen wonder dat nu zo veel mensen duurzaam verbouwen. Cynthia Schultz van Cynthia.nl neemt je mee naar haar jarendertighuis, want ook hierin kan nog bespaard worden. 

Heeft Cynthia je geïnspireerd om ook aan de slag te gaan? Hier heb je de tips van Cynthia nog even kort op een rij:

  • Dicht kieren en gaten. Zo houd je de warme lucht binnen en voorkom je dat het gaat tochten. Een goedkope tochtstrip kan al de uitkomst bieden.
  • Kies voor HR++ glas. Je kunt tot € 240 per jaar besparen wanneer je overstapt van enkelglas naar HR++ glas. Dat is veel, en die investering heb je er vaak zo uit.
  • Isoleer, isoleer! Nog meer besparen? Kies er dan voor om je vloer en spouwmuren te isoleren. Veel woningen hebben standaard-isolatie en door extra te isoleren blijft de kou buiten en de warme lucht binnen. Zo'n verbouwing kost al snel zo’n € 2200, maar je bespaart vervolgens per jaar zo’ n € 370. Dat is dus superaantrekkelijk.
  • Vergeet je niet te ventileren? Door een raampje open te doen, verlies je warme lucht van binnen. Dit los je duurzaam op met een duurzaam warmte-terugwinningssysteem (oftewel: een WTW-systeem).
  • Ook wat licht en water betreft kun je duurzame keuzes maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van led-verlichting, of een extra zuinige douchekop?
  • Een vaatwasser is zo slecht nog niet. Wanneer je een volle vaat draait, is afwassen met een volle afwasmachine zuiniger dan met de hand. Al helemaal als je een zuinige vaatwasser hebt.
  • Energie opwekken. Wat dacht je van zonnepanelen? Het scheelt al snel twee treden in je energielabel.

Bonustip

Wil je nog wat extra's doen? Werk in de tuin met meer groen en met minder tegels.


Meer binnen dit onderwerp