Groener groenst

Groener groenst

 

Met jouw feedback help je mee funda te verbeteren, meehelpen kost een minuutje. Geef je feedback.

 

Biologisch is beter

Heb je een tuintje? Een balkon? Een dakterras? Gefeliciteerd! Wil je er planten neerzetten: heel fijn. Dank namens buren, insecten en de rest van de natuur. Jazeker, ook je buren hebben baat bij jouw groen. Allerlei onderzoeken wijzen namelijk uit dat uitkijken op groen helpt tegen stress, waardoor je gezonder, creatiever en productiever bent.

Als je biologische planten koopt, doe je nóg meer voor mens, dier en planeet.
Je denkt nu misschien: huh, wat kan er nou níet biologisch zijn aan een plant?!

Het antwoord is: gif. Ook wel: bestrijdingsmiddelen. Of: chemie.

Er hoeft heus niet altijd iets mis te zijn met ‘chemie’, je neemt zelf ook weleens een aspirine. Maar als die chemie giftig is voor insecten, en die insecten dat gif daadwerkelijk binnenkrijgen als ze zich aan de plant laven, is dat niet jofel voor het milieu. Het gaat namelijk al behoorlijk slecht met de insecten, meldde Natuurmonumenten eerder dit jaar. Sommige insecten waren met ruim 70% afgenomen binnen ruim twee decennia tijd. Terwijl insecten nogal belangrijk zijn voor ons ecosysteem.

Er is wel een keurmerk, maar dat is (nog) niet sluitend

Natuurlijk, er zit echt niet standaard gif op een gemiddelde tuinplant in het tuincentrum. Het lastige is dat de industrie nog niet duidelijk aangeeft wat er wel of niet op een plant zit. Er is wel een keurmerk, MPS (Milieu Programma Sierteelt), maar onderzoekers van Greenpeace vonden in 2017 toch nog op een aantal planten gif dat schadelijk is voor bijen, ook al hadden die planten het hoogste MPS-keurmerk.

Wil je zeker weten dat je goed zit en geen gif in het milieu zet?! Kies dan voor planten die op biologische wijze zijn gekweekt. Ga zelf naar een kleinschalige kweker, vraag ernaar in het tuincentrum of bestel biologische planten online.

Uiterlijk vs innerlijk

Net als bij groenten soms het geval is, zien die biologische planten er in de winkel soms net wat minder jofel uit dan de gemiddelde niet-biologische collega. Maar de inhoud mensen, de inhoud!

Heeft-ie sterke wortels? Dan komt het thuis helemaal goed!

De gemiddelde biologische kweker doet namelijk vooral zijn best op de wortels. Als de wortels sterk en groot zijn, komt het bij jou thuis helemaal goed met de plant, in weer en wind.
De planten in het tuincentrum of bij de bouwmarkt zien er vooral heel goed uit op het moment dat jij moet beslissen om ze te kopen. Daarna gaat het doorgaans alleen maar bergafwaarts met ze.

De biologische teler daarentegen wil vooral een gezonde plant afleveren. Een plant die tijdens de verkoop misschien niet prachtig in bloei staat, maar die wel heel sterk is en dus een grotere kans van slagen heeft in jouw tuin.

Daarmee koop jij dus een plant die beter groeit, groter bloeit en, als het een vaste plant is, jarenlang meegaat.

En?
Overtuigd?

Biologische bollen en buitenplanten zijn onder meer hier te koop.

Meer binnen dit onderwerp