Help, ik heb ineens een tuin!

 

Denk Efteling, denk Artis

Kan zomaar gebeuren: je koopt of huurt een huis met een tuin! Wat nu?! Geen paniek. Met deze negen tips maak je van dat lapje grond een paradijs.

Tip 1: het hoeft niet in een keer af

Is geld geen issue, dan huur je natuurlijk een hovenier in die alles voor je doet, van ontwerp, tot aanleg en beplanting.
Heb je het geld daarvoor niet: pak het dan rustig aan. Het hoeft niet in een keer af. Dat betekent dat je eerst een hoek in de tuin kunt aanpakken, in plaats van de hele tuin ineens. Je hoeft ook niet alle planten voor je tuin meteen te kopen, breid je collectie gewoon elk jaar verder uit. Dat geeft je ook de tijd om erachter te komen welke planten het goed doen bij jou; zaken als bodemsoort, lichtinval, wind et cetera hebben allemaal invloed erop of een plant zich senang voelt of niet. Zo voorkom je dat je honderden euro’s uitgeeft aan planten die zich bij jou helemaal niet thuis voelen.

Houd met de aanleg van dat zonneterras rekening met de standen van de zon in de verschillende seizoenen

Maak een tekening van je droomtuin, denk daarbij aan zaken als:

  • zichtlijnen: die grote boom moet niet direct voor je raam. Hoge planten moeten vanuit je gezichtspunt (vanuit het huis of vanaf je terras) achter lage planten staan, dat is logischer. Een paadje dat van je huis de verte in meandert doet je tuin groter lijken.
  • afwatering: het water moet niet terug je huis inlopen. Zorg dat het achterste gedeelte van je tuin wat lager ligt bijvoorbeeld.
  • een plekje waar je lekker in de zon kunt zitten. Let op: in de winter en in de lente staat de zon een stuk lager dan in de zomer. Als je hartje zomer je zonneterras bouwt, zou dat in de lente nog best op een schaduwplek kunnen liggen door die verdraaide gebouwen of bomen in de buurt. Dat zou zonde wezen. Rekening mee houden dus.

Tip 3: geef op je tuintekening aan hoeveel uren zon op een plek valt

Geen zon? Dan moeten er schaduwplanten komen. Meer dan vier uur zinderende zon in de middag? Dan moeten er zonplanten komen. Zit het aantal zonuren daartussenin? Dan moeten er half-zon-planten komen.

Tip 4: koop planten die bij je bodemsoort passen

Heb je zandgrond? Koop dan planten die beter tegen droogte kunnen. Heb je kleigrond, koop dan geen planten die gevoelig zijn voor natte wortels.

Planten die het goed doen op zandgrond zijn bijvoorbeeld: Ooievaarsbek, Fijnstraal, Siberische Edelweiss, Brem, Rode Valeriaan, Vlinderstruik, Zonnekruid, Lavendel, Bijvoet, Blauwe Distel, Salie, Sedum, Griekse Malva, Mansoor (schaduw) en Hartlelie (schaduw).

Planten die het goed doen op kleigrond zijn bijvoorbeeld: Hortensia, Zeeuws Knoopje, Vrouwenmantel, Koninginnekruid, Gele Zonnehoed, Anemoon, Jasmijn, Longkruid (schaduw) Schout-bij-Nacht (schaduw) en Kaukasische-vergeet-mij-niet (schaduw).

Schrik niet als je vaste planten in de winter op dramatische wijze ondergronds gaan

Tip 5: ga voor vaste planten

Vaste planten leven jaren en jaren. De meesten gaan in de winter ondergronds en laten dan alleen nog wat bruine bladeren en stengels zien die ‘dramatisch’ over de grond zijn uitgespreid. Maar in de lente komen de ondergrondse planten weer tot leven en maken ze nieuwe scheuten bovengronds. Vaste planten besparen jou geld en zijn beter voor het milieu.

Tip 6: zet planten in groepen

Styling-adviesje: zet niet alleen maar verschillende planten door elkaar, dat wordt een kakafonie. Creëer toefen van dezelfde planten naast elkaar. Denk Efteling, denk Artis.

Tip 7: zorg voor wintergroen

Leuk al die mooie bloeiers, maar in de winter wil je niet tegen een dorre woestijn aankijken. Zet dus ook planten neer die in de winter groen blijven, vooral op plekken waarop je vanuit je huis zicht hebt natuurlijk.

Wintergroene planten zijn bijvoorbeeld: Zegge, Leliegras, Zenegroen, Bijvoet, Wolfsmelk, Ooievaarsbek, Nagelkruid, Purperklokje, Salie en sommige Sedum-soorten.

Wacht niet tot het voorjaar om met je tuin te beginnen

Tip 8: begin nu

Je hoeft echt niet tot het voorjaar te wachten om met je tuin te beginnen. Tuinmensen plaatsen juist graag in het najaar planten in de volle grond, dan kunnen ze in het voorjaar op hun nieuwe plek weer gaan groeien. Dat is veel beter dan ze midden in het groeiseizoen ontwortelen en verplaatsen. Begin je in de herfst of winter, zoek dan naar wortelgoed – niet schrikken: je krijgt dan een bonk gezonde wortels met een plant die bruinig is en in slaap.

Tip 9: raak geïnspireerd

Wat voor tuin wil je eigenlijk?
Strak met alleen witte bloemen en wuivend gras?
Lekker wild?
Een tuin met allemaal geheime hoekjes?
Of een waar veel vogels komen?
Ga eerst maar lekker plaatjes kijken op het oneindige internet.

Meer weten over planten? Ga naar Sprinklr.co.

Meer binnen dit onderwerp