Verbouwen? Bespaar met deze 8 tips

 

Klussen? Zo kan het goedkoper

Een verbouwing kost je algauw een rib uit je lijf. Veel goedkoper kunnen we het niet maken, maar met deze 8 tips kun je toch behoorlijk wat geld besparen.

1
Slopen, dat kun je best zelf
Vooral niet al te ingewikkeld sloopwerk kun je heel ­­goed zelf doen. Vraag hulp van vrienden, want niks is leuker dan samen met een sloophamer op een muurtje beuken.

Nóg meer besparen kan op de afvoer van het sloopafval. Dat kan ook zonder de dure zakken van de bouwmarkt of een huurcontainer. Check bijvoorbeeld wat mee kan met het grofvuil en breng de rest zelf weg naar de stort, gewoon in de eigen auto of regel een aanhanger of busje.

2
Betaal geen uurprijzen
Huur je iemand in voor de vloer of de keuken? Vraag aan zijn referenties of de bouwvakker in kwestie netjes werkt, maar ook of hij snel werkt. Is het een Pietje Precies die niet vooruit is te branden, spreek dan in ieder geval geen uurtarief met hem af maar een prijs voor de hele klus.

3
Vergelijk offertes goed
Zet de klus ook uit op Marktplaats, Werkspot, een buurtapp of in een klussengroep op Facebook. Bij meerdere reacties kun je prima verschillende offertes opvragen. Let erop dat iedere offerte dezelfde elementen bevat, bijvoorbeeld of gebruikt materiaal wel of niet is inbegrepen bij de klus.

4
Koop alles in 1x
Net als dat 1x in de week boodschappen doen voordeliger is dan 5x per week naar de winkel, is ook in 1x alles bij de bouwmarkt halen veel voordeliger. Maak een gedetailleerde boodschappenlijst, inclusief de schroeven, plugjes en schuurpapier én een inventarisatie van het gereedschap. Dat is bij de bouwmarkt meestal ook goedkoper dan bij de doe-het-zelfwinkel op de hoek.

5
Haal tweedehandsmateriaal
Een partijtje tegels, complete keukens, wc-potten, ligbaden, kranen: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat voor niks of voor bijna niks op Marktplaats of gratis-af-te-halen Facebookgroepen. Andersom kan ook: vraag op Facebook of via via of iemand nog klusspul heeft liggen. Verder zijn er bedrijven gespecialiseerd in tweedehands bouwmaterialen, Google helpt je verder.

6
Check of je subsidie krijgt
Voor sommige klussen, zoals het energiezuiniger maken van de woning of de aanschaf van een warmtepompinstallatie, is het mogelijk subsidie te krijgen: sommige zijn landelijk, sommige gemeentelijk. Dus wil je weten wat en hoe? Check de Energiesubsidiewijzer.

7
Doe het samen
Plannen voor een dakkapel, een uitbouw of opbouw? Een aannemer heeft graag 2 of meer van dit soort klussen tegelijk dan 1. Dan kan hij besparen op inkoop, vervoer en mankracht. Zeker als je een rijtjeswoning hebt, vraag dan eens rond bij een aantal buren of ze zo’n zelfde klus ook niet al in de planning hebben.

8
Investeer!
Als je toch bezig bent met verbouwen, kun je net zo goed investeren in apparaten die weliswaar duurder zijn, maar je uiteindelijk toch veel geld schelen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepompinstallatie of vloerverwarming. Zo bespaar je met vloerverwarming al 10 tot 15% op stookkosten en elektra.

Meer binnen dit onderwerp