Waterbeheer in eigen tuin

 

Met jouw feedback help je mee funda te verbeteren, meehelpen kost een minuutje. Geef je feedback.

 

Voorkom natte voeten met deze 6 tips

Met de opwarming van de aarde mogen we ons gaan ‘verheugen’ op steeds heftigere regenbuien. Waar moet al dat water dat ineens in je tuin plenst dan heen? In elk geval níet je huis in!

We hebben niet alleen een mooie zomer, maar ook een behoorlijke droogte achter de rug. Gelukkig hebben we inmiddels alweer de nodige regenbuien mogen verwelkomen. Helaas zijn daarmee de waterproblemen in onze tuinen niet opgelost. Sterker nog: met de klimaatsverandering als gevolg van de opwarming van de aarde zullen we volgens de voorspellingen in de toekomst niet alleen meer van zulke droge, hete zomers krijgen, maar ook veel heftigere regenbuien. Al dat water dat ineens met bakken uit de hemel valt moet dan ergens heen. Om te voorkomen dat het je huis in stroomt, geeft Sprinklr je enkele tips voor een beter waterbeheer in je tuin.

Tip 1: haal die tegels eruit

Zorg dat de grond in je tuin regen kan absorberen. Wil je toch een verhard deel in je tuin en geen plantengroei, ga dan voor grind. Leg onder de grindlaag worteldoek en klaar ben je.

Tip 2: neem een regenton

Een op je regenpijp aangesloten regenton vangt regenwater (tijdelijk) op en voorkomt zo dat je tuin tijdens een hevige regenbui direct onder water komt te staan – dat is handig, want zelfs als je regenpijp direct uitmondt in het riool, kan bij heel hevige regenval het water uit de putten of in je wc toch nog omhoogkomen.

Zo leg je meteen een mooi watervoorraadje aan voor droge periodes

Met het opgevangen water in de ton leg je meteen een gratis watervoorraadje voor je planten aan voor in droge tijden. Mooie bijkomstigheid: planten houden meer van regenwater dan van kraanwater.

Heb je een balkon, dan kun je de regenton misschien ook aan de regenpijp koppelen. Heb je een dakterras, dan is dit niet mogelijk. Dan kun je in de regenton gewoon het erop vallende hemelwater opvangen. Zorg dan wel dat er een muggenwerende deksel op zit, zodat de beestjes geen kans krijgen hun eitjes in het water te leggen.

Tip 3: leg een vijvertje aan

Dat kan meteen mooi dienst doen als vogelbadje. Goed voor de natuur én goed voor het opvangen van regenwater.

Zo’n flinke plak groen op het dak absorbeert behoorlijk wat regenwater

Tip 4: maak je grijze dak groen

Heb je een grijs dak op je schuurtje, uitbouw of je huis? Leg er sedum op. Zo’n plak groen van een aantal vierkante meters absorbeert behoorlijk wat regenwater. Water dat in elk geval niet meer bij jou naar binnen kan stromen. Zo’n groen dak houdt de ruimte eronder ook nog eens koel in de zomer en warmer in de winter.

Tip 5: zorg voor lagere gedeeltes in je tuin

Daar kun je het water heen laten stromen, dus weg van je pand. Maak bijvoorbeeld een terras bij je huis, met afschot. Of zorg voor een wat lager gedeelte verder weg in de tuin waar het water kan worden opgevangen, bijvoorbeeld in die vijver.
Moet je het terras bij je huis nog aanleggen? Maak dan meteen geultjes waardoorheen je verzameld water naar lagere gedeeltes in je tuin geleidt.

Tip 6: neem lekker veel planten

Of ze nou in de volle grond staan of in potten: aarde neemt water op en laat overtollig water langzaam weer los. Zo gaat niet alles in een keer op je riool af, maar vertraagd.

Wil je weten hoe wat de wateroverlastrisico’s bij jou thuis zijn? Check Bluelabel.net.

Meer binnen dit onderwerp