Zo financier je je zonnepanelen

 

Dit zijn de subsidies en regelingen

Zonnepanelen zijn een prijzige investering. Gelukkig zijn er ook een flink aantal subsidies en regelingen die je kunt aanboren.

Voor particulieren bestaan al een tijdje geen subsidies meer, maar met financiële regelingen wil de overheid mensen toch stimuleren zonnepanelen aan te schaffen. Hoe? Als een particulier stroom levert aan het net, kan hij worden aangemerkt als ondernemer. Als ondernemer kun je je btw terugkrijgen. Die waaier gaat ook op bij de aanschaf van zonnepanelen, iets dat al snel kan oplopen tot honderden euro’s. Je moet je hiervoor wel aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Waar dit vroeger een hele opgave was, is dat tegenwoordig makkelijk via internet te regelen.

Ook is het mogelijk een zogenaamde energiebespaarlening af te sluiten, om tegen een lage rente duurzame maatregelen in je huis aan te (laten) brengen. Let wel op: niet meer dan 75% van deze lening mag worden gebruikt voor zonnepanelen, dus je zult ook nog iets anders aan je huis moeten (laten) doen, bijvoorbeeld dakisolatie.

Lokale regelingen

Naast deze landelijke regelingen zijn er ook lokale initiatieven om particulieren te porren voor de aanschaf van zonnepanelen. Veelal gaat het hier om aantrekkelijke leningen. Zo bestaat er een duurzaamheidslening waarbij tegen 1,6% rente tot € 25.000 kan worden geleend voor duurzame maatregelen in huis. Amsterdammers hebben het zelfs nog beter getroffen: met een looptijd van 10 jaar en tegen een rente van 0,59% (VvE’s) of 1,49% (particulieren) is het mogelijk tot € 15.000 te lenen.

Sommige gemeenten kennen daarnaast nog extra subsidiemogelijkheden voor collectieven die zonnepanelen willen aanschaffen. Het is daarom aantrekkelijk om eens in de buurt te informeren of er meer mensen zijn geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen. Via de website Energiesubsidiewijzer zijn alle lokale maatregelen per woonplaats te zien.

Elk paneel zijn eigen opbrengst

Twee jaar liggen de zonnepanelen er nu. Marjolein pakt haar telefoon erbij en klikt de app open waarmee ze precies kan zien hoeveel elk paneel oplevert en hoeveel ze daar al mee bespaard hebben. Het is nog maar net lente, dus het zijn nog bescheiden KwH die op het schermpje verschijnen, de zomer kan die hoeveelheid zomaar verdubbelen. Marjolein: ‘Dat is echt zó leuk om bij te houden. We zijn nu bijna zelfvoorzienend, dat geeft een goed gevoel. Sinds april 2015 hebben we al bijna € 3.000 bespaard. We gebruiken voor de panelen zogeheten 'optimizers', die regelen de afname van de stroom per paneel. Levert een zonnepaneel niet de gewenste minimum opbrengst door bijvoorbeeld schaduw, dan wordt deze afgesloten zodat dit niet ten koste gaat van het hele systeem.’

Salderingsregeling

Ook het terugleveren van stroom aan het net moet door subsidies aantrekkelijker worden. De zogenaamde salderingsregeling verrekent de gemaakte en gebruikte energiekosten en zorgt voor een voordelig tarief voor teruglevering. De meter loopt automatisch terug: stel dat iemand € 0,20 betaalt per KwH voor stroom, dan is dat ook de prijs die diegene krijgt voor de zonnestroom.

Goed om te weten: minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft onlangs aangekondigd dat deze regeling in 2020 op de schop gaat. De overheid zou te veel belasting mislopen als de regeling in zijn huidige vorm zou blijven bestaan. Hoe die nieuwe plannen er concreet uit gaan zien is nog grotendeels onduidelijk, Wiebes presenteerde onlangs een plan met de hoofdlijnen. Een slimme meter moet duidelijk maken hoeveel zonnestroom een consument opwekt en daar krijg je dan een vergoeding voor. Deze verrekening vindt 1x per maand plaats. De terugverdientijd van 7 jaar – waarvoor werd gevreesd dat deze zou worden uitgebreid – blijft met dit nieuwe systeem overeind.

Meer weten? Lees hier al onze artikelen over zonnepanelen.

Meer binnen dit onderwerp