Onderhandelen doe je zo

 

Zo verkoop je je huis onder jouw voorwaarden

Zodra de koper een bod heeft gedaan en jij als verkoper een tegenvoorstel hebt gedaan of het uitdrukkelijk zegt, zijn jullie in onderhandeling. Over de kosten van het huis, de voorwaarden, de opleverdatum… Maar wist je dat je ook kunt onderhandelen over die mooie haard die in het huis zit? Of over de gordijnen? Zo zorg je ervoor dat je financieel eruit haalt wat jij wilt.

Er zijn een hoop dingen waar je over kunt onderhandelen. De prijs staat daarbij met stip op 1, maar een goede tweede is de opleverdatum. Ook wordt er vaak uitgebreid gesproken over de ontbindende voorwaarden (zie elders op de site) en wie er opdraait voor onverwachte reparatiekosten aan het huis bij achterstallig onderhoud. Maar is de toekomstige eigenaar als een blok gevallen voor zogenaamde ‘roerende zaken’ zoals het prachtige Italiaanse fornuis in de keuken, de op maat gemaakte luxaflex of de steigerhouten bank in de tuin, dan kun je daarover ook onderhandelen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Blijf zakelijk en denk na

Een goede onderhandelaar blijft zakelijk. Houd daarnaast het hoofd koel en laat je niet gek maken door onderhandeltrucs van de koper, waardoor je misschien geneigd bent voor minder overstag te gaan. Blijf nadenken en houd vooral je minimale verkoopbedrag in je achterhoofd.

6 tips voor een succesvolle onderhandeling

Er zijn nog veel meer tips voor een succesvolle onderhandeling, ook tips waar je misschien niet meteen aan denkt. Het op een acteren zetten, bijvoorbeeld.

1
Neem een aankoopmakelaar
Makelaar Wout Melief van Brunning Makelaars in Amsterdam is er kort over: ‘Neem voor een goede onderhandeling altijd een verkoopmakelaar in de arm. Die heeft het meeste verstand van de prijs-kwaliteit verhouding, weet veel over bouwkundige zaken en heeft natuurlijk vaker onderhandeld. En ook verkoopmakelaars willen heus onderhandelen over gordijnen of die mooie koelkast.’ Het bespaart je zelf in elk geval een hoop zenuwen.

2
Doe het zelf
Je kunt ook heel goed zelf ‘de strijd aan gaan’. Houd het dan wel zakelijk! Een koper kan namelijk denken dat hij in het voordeel is omdat een onderhandeling zonder verkoopmakelaar vaak minder officieel voelt. Dat is natuurlijk niet zo. Wees desondanks open, vriendelijk en houd de sfeer er een beetje in. Je hebt dan namelijk kans dat de koper je eerder gunstig gezind is en minder op zijn strepen gaat staan. Een beetje acteren kan in dit geval geen kwaad. Let er wel op dat je je in de gezelligheid niet laat verleiden het achterste van je tong te laten zien.

3
Wees een goede acteur
Je mag de aankoopmakelaar van de biedende partij best een beetje op het verkeerde been zetten wat betreft jouw wil tot verkopen, dan blijft de ruimte tot onderhandelen het grootst. Oftewel: play hard to get. Je hebt natuurlijk meerdere gegadigden voor je huis. En daar zitten goede klussers bij die het helemaal niet erg vinden dat er het een en ander in het huis moet worden opgeknapt. Integendeel juist, dat zien ze als een uitdaging. Laat in elk geval geen twijfel zien: presenteer je verkoopprijs of onderhandelingspunt stellig en geef de koper op deze manier zo min mogelijk onderhandelingsruimte.

4
Verdiep je in de koper
Zoek uit wie het huis koopt en in welke situatie diegene verkeert. Misschien is hij wel met grote spoed op zoek naar een woning omdat hij net zijn huidige huis heeft verkocht. Dan kun je goed onderhandelen over de prijs bijvoorbeeld. In het Kadaster kun je opzoeken hoe hoog de hypotheek van de koper is voor zijn huidige woning. Blijkt die hoger dan de waarde van het huis, dan kan ook dat in je onderhandelingsvoordeel werken. Blijk je de kopende partij via via te kennen? Wie weet speelt dan de gunfactor mee.

5
Noem je uiterste prijs
Soms kan het slim zijn, zeker als je de indruk krijgt dat de koper je weinig onderhandelingsruimte geeft, om gewoon op tafel te leggen wat je uiterste verkoopprijs is en wat de voorwaarden zijn waaronder je het huis wilt verkopen. En geef hem dan een deadline: voor morgen 18 uur wil ik weten of je akkoord gaat. Daarmee zet je de koper een beetje onder druk en wil hij wellicht toch met je onderhandelen.

6
Geneer je niet
Je hoeft geen rekening te houden met de gevoelens van de koper. Jíj wilt dit huis verkopen onder jóuw voorwaarden en daar mag je heus alles aan doen. Voel je dus ook echt niet bezwaard als je eerlijk zegt wat je wilt hebben voor de overname van de de elektrische grasmaaier, de zonnebank of andere roerende zaken: de koper kan altijd nee zeggen. Maar voor hetzelfde geld neemt hij het voor een leuk prijsje over.

Andere bieders

Tenslotte, als jij in onderhandeling bent met de koper, kunnen andere geïnteresseerden nog altijd een bod uitbrengen op jouw huis. Het kan dus zomaar zijn dat je er al bijna uit bent met de koper en zich op het laatste moment toch nog een beter bod voor je woning voordoet. Kies dan voor jezelf en ga gerust met die hogere bieder in zee. Misschien balen voor de koper met wie je al in onderhandeling was, maar het mag wel.

Meer binnen dit onderwerp