Duurzaam wonen en tegelijkertijd besparen doe je zo
Een duurzaam huis wil iedereen wel, maar voor het zover is zul je eerst een beetje moeten investeren. Maar wist je dat je –- mits je het slim aanpakt natuurlijk – uiteindelijk juist kunt besparen met een duurzame woning? Lees hier hoe je erachter komt of verduurzamen zich ook voor jou financieel loont.
Dat we met z’n allen moeten verduurzamen komt niet als een verrassing. Vrijwel iedereen onderschrijft de internationale klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt: de CO2-uitstoot moet omlaag, en flink ook, om zo de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.
Duurzame hypotheek
Daar spelen ook hypotheekverstrekkers op in. Een duurzaam huis begint dus al bij verhuizen of het oversluiten van je hypotheek. Sterker nog: dat is eigenlijk een heel slim moment om na te denken over verduurzaming. Als je immers al bezig bent met het regelen van je hypotheek, kan het behoorlijk lonen om nu iets meer te lenen zodat je straks lagere energielasten hebt – en het milieu ontlast. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer jij en je partner een gezamenlijk toetsinkomen van € 33.000 hebben, je € 9.000 buiten de maximale hypotheekberekening mag laten als je dat bedrag inzet voor verduurzaming van je huis? Zo hoeft een wens om te verduurzamen een hypotheekaanvraag niet in de weg te zitten.
Meer lenen met verduurzamen
Voordelig verduurzamen kan ook met het Energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarmee mag je bij het afsluiten van je hypotheek namelijk 106% van de woningwaarde lenen in plaats van 100%. Dat extra geld komt dan in een speciaal bouwdepot terecht. Je moet het dus wel daadwerkelijk gebruiken voor verduurzaming. Je hoeft vooraf niet al een keuze te maken over wat je precies gaat doen. Dat geeft je de mogelijkheid om er na pas de verhuizing goed over na te denken. Gebruik je het budget niet? Dan los je het gewoon weer af op je hypotheek.
Leen je pas na je verhuizing extra geld om de woning te isoleren, dan ben je meestal duurder uit
Welke energiebesparende maatregelen zijn er voor mij?
Dat geld kun je inzetten voor bijvoorbeeld een (betere) isolatie van je huis, of om zonnepanelen op het dak te laten zetten. Met zulke aanpassingen zijn de besparingen op de energierekening vaak direct te zien. Bovendien zijn de rentelasten van het bedrag dat je hiervoor leent in principe fiscaal aftrekbaar. Leen je pas na je verhuizing extra geld om de woning te isoleren, dan ben je meestal duurder uit.
Kosten-batenanalyse
Vind je het vooraf lastig inschatten hoeveel geld er nodig is om je woning te verduurzamen, en wat je hier op termijn precies mee gaat besparen? Online hypotheekverstrekker bijBouwe heeft daar iets voor. In samenwerking met hun partner HomeQgo bieden zij een tool aan waarmee je gemakklijk online een 3D-duurzaamheidsscan van je huis kunt maken. Hiermee zie je meteen hoe je kunt verduurzamen, hoeveel je daarmee kunt besparen en wat het kost. Gemakkelijk, toch?